Sfântul Augustin (1) (Repere: Teologi)

0
63
Sfântul Augustin

Sfântul Augustin înainte de convertire

Augustin din Hipo, cunoscut de lumea creştină ca Sfântul Augustin, s-a născut în 13 nov. 354 la Tagaste (acum Souk Ahras din Algeria).
Tatăl său, Patricius, un oficial al oraşului, era păgîn, el convertindu-se la creştinism doar înaintea morţii. Mama sa, Monica, era o creştină devotată, lucru ce va avea o influenţă puternică în cursul vieţii fiului său.
Ca atare educaţia sa a avut o componentă păgână, obişnuită la tinerii de vârsta şi condiţia sa, dar şi o educaţie creştină, datorită faptului că mama sa l-a dat la cateheză şi îl ducea regulat la biserică.
La 17 ani este trimis la Cartagina pentru a studia retorica. Aici este atras de maniheism, aderând la această mişcare în 373, în ciuda împotrivirii mamei sale.
În această perioadă duce o viaţă imorală, iar în urma unei legături nelegitime i se naşte un fiu, Adeodat, pe când avea doar 18 ani.
La terminarea studiilor se reîntoarce la Tagaste, unde predă gramatica la cursul inferior, în perioada anilor 373 – 374.
Revine la Cartagina, unde deschide o şcoală de retorică.
Se distanţează de maniheism, nemulţumit fiind atât de cosmologia lor, cât şi de episcopul mainheist Faustus din Mileve, desprinderea definitivă având loc mai târziu, în timp ce era la Roma, unde îmbrăţişează scepticismul.
Ajunge la Roma în 383, dorind să facă carieră în administraţie, şi deschide o şcoală de retorică.
Studiază neoplatonismul, lucru ce se va dovedi important pentru evoluţia sa ulterioară.
Obţine un post de profesor de retorică la Milano, pe atunci curte imperială, poziţie ce îi deschidea mari perspective, la cei 30 de ani ai săi.

 Convertirea la creștinism

La Milano îl întâlneşte pe episcopul Ambrozie, întâlnire ce va fi determinantă pentru viaţa lui Augustin.
Ambrozie, şi el fost profesor de retorică, îl impresionează pe Augustin prin capacitatea de a interpreta Scripturile, prin elocinţa sa, dar şi prin exemplul său personal.
Astfel Augustin a ajuns să aprecieze Scriptura din ce în ce mai mult, încât înainte de vara anului 386 se retrage pentru câteva săptămâni la Cassiciacum pentru lectură, discuţii şi rugăciune, împreună cu familia şi câţiva prieteni apropiaţi.
Aceasta retragere este considerată ca încheierea unei perioade ce a dus la convertiriea intelectuală a a lui Augustin.
Convertirea sa morală şi spirituală se petrece în urma unei experienţe ce îl marchează definitiv pe Augustin.
Această experienţă are loc în vara anului 386, pe când Augustin se găsea într-o grădină din Milano.
Iată cum îşi aminteşte Sfântul Augustin această experienţă în Confesiuni (397-398).

Îmi puneam aceste întrebări, plângând întruna cu cea mai amară părere de rău în inimă, când, dintr-o dată am auzit un cântec cu voce de copil într-o casă din apropiere.
Nu pot să spun dacă era o voce de băiat sau de fată, dar din nou şi din nou, aceasta a repetat refrenul „Ia şi citeşte, ia şi citeşte!”
M-am uitat în sus, gândindu-mă dacă există un cântec în care copiii spun cuvinte ca acestea, dar nu mi-am adus aminte să fii auzit vreunul vreodată.
Am izbucnit în lacrimi şi m-am ridicat, spunându-mi că acest lucru nu poate fi decât o poruncă divină să deschid  Scriptura şi să citesc primul pasaj pe care-mi vor cădea ochii.
Aşa că m-am întors în grabă la locul unde era Alipie, pentru că atunci când plecasem de acolo lăsasem cartea ce conţinea epistolele lui Pavel.
Am luat-o şi am deschis-o, şi în linişte am citit primul fragment pe care au căzut ochii mei: „Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă, ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos, şi nu purtaţi grijă de firea pământească, ca să-i treziţi poftele”. (Romani 13:13-14)
Nu am avut dorinţa de a citi mai mult  şi nici nu era nevoie. Pentru că într-o clipă, după ce am ajuns la sfârşitul frazei, lumina încrederii a inundat inima mea şi tot întunericul îndoielii a dispărut.
Extrase din Confesiuni, Cartea VIII

Este botezat în anul 387, în ziua de Paşti, de către Ambrozie, împreună cu prietenul său Alipie şi cu fiul său Adeodat.
Decide să se întoarcă la Tagaste, însă mama sa moare la scurt timp la Ostia, iar din pricina unui război civil este nevoit să amâne reîntoarcerea.
Astfel rămâne la Roma, unde scrie câteva lucrări împotriva maniheismului.
În toamna anului 388, Augustin ajunge la Tagaste, împreună cu Alipie și cu Adeodat, fiul său, care moare curând.
După moartea sa, Augustin îşi vinde toate bunurile, banii obţinuţi fiind daţi celor săraci, doar casa familiei fiind păstrată pentru a găzdui mânăstirea pe care o înfiinţează. Este ajutat de prietenii săi, rămânând aici până în 391, când este ordinat preot la Hippo Regius. (acum Annaba, în Algeria).
În 396 ajunge episcop de Hippo, poziţie pe care o va deţine până la moartea sa.

Sfântul Augustin moare la 28 August 430.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.