Abide with me: fast falls the eventide

0
18
Abide with me fast falls the eventide

Abide with me: fast falls the eventide, sau pe scurt Abide with me, este un imn scris de Henry F. Lyte (vezi versurile).
Henry F. Lyte (1 Iunie 1793 – 20 Noiembrie 1847) intenţiona să studieze medicina, însă mai târziu a decis să devină slujitor al lui Dumnezeu.
Viaţa şi slujirea lui au fost schimbate după vizita la un alt slujitor ce era pe moarte. A fost foarte impresionat de pacea pe care o vedea la acesta. Acest lucru l-a făcut pe Lyte să-şi dorească o relaţie personală cu Dumnezeu. „Pacea acelui om în faţa morţii m-a impresionat atât de mult încât mi-am predat inima şi viaţa Domnului, lucru ce s-a simţit în slujirea mea”, mărturisea el mai târziu.
Ca slujitor a trecut pe la mai multe parohii, ajungând în cele din urmă la Lower Brixham, un sat de pescari de pe coasta Angliei, unde a stat 23 de ani, ultimii ani ai vieţii sale. A slujit cu dăruire acea parohie, deşi sănătatea îi era precară.
Având darul de a scrie versuri, lucru ce i-a fost recunoscut încă din vremea colegiului, Henry F. Lyte a scris dealungul slujirii sale mai multe imnuri. Acestea au fost publicate în două cărţi, Poems, Chiefly Religious (în 1833) şi The Spirit of the Psalms (în 1834).

Abide with me: fast falls the eventide

Dintre toate imnurile sale, Abide with me este de departe cel mai cunoscut.
Părerea comună este că Henry F. Lyte a scris acest imn în 1847, dar se pare că el a fost scris în 1820, inspirat fiind de cuvintele unui prieten pe moarte care îi murmura ce spuseseră cei doi ucenici din Emaus „rămâi cu noi, căci este spre seară, şi ziua aproape a trecut” (Luca 24:27).
Fiind grav bolnav de astmă şi tuberculoză, el îşi ia rămas bun de la congregaţia sa pentru a se duce în Italia la tratament.
În această ultimă predică, cu forţele slăbite, el prezintă acest imn.
Nu a mai ajuns în Italia, ci doar până la Nisa, unde se stinge la scurt timp.
Şi aşa cum i-a fost dorinţa exprimată într-unul dintre poemele sale, „Some simple strain, some spirit-moving lay, Some sparklet of the soul that still might live When I was passed to clay… And grant me … my last breath to spend In song that may not die!”, aşa a şi fost.
Abide with me este una dintre comorile imnologiei creştine, acest imn fiind recunoscut şi folosit şi de cei ce nu au directă legătură cu biserica.
Deşi Henry F. Lyte a scris şi muzica acestui imn, versiunea cea mai folosită astăzi este cea ce foloseşte muzica lui William H. Monk, melodie cunoscută sub numele de Eventide (Înserare).

Pentru ilustrare am ales o interpretare a Corului de copii Libera.

Iată şi o versiune românească:

Gustav Mahler foloseşte tema Eventide în Simfonia a 9-a, Partea a 4-a (Adagio).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.